Yrittäjyys Suomessa
Tietoa yrittämisestä
Yrittäjyys Suomessa voi olla haastavaa
Yrittäjiä on monenlaisia ja monista eri yritysmuodoista. Löytyy isoista osakeyhtiöyrittäjistä toiminimiyrittäjiin ja kaikkea siltä väliltä. Myös alaikäinen voi yrittää ja olla esimerkiksi 4H-yrittäjä. Yrittäjyyteen liittyy paljon vapautta ja kolikon kääntöpuolella myös vastuuta. Pitää osata ottaa huomioon asioita toisella lailla, kuin palkkatöitä tehdessään. Työntunteja ei voi liikaa laskea ja monesti työpäivät venyvät ja saattaapa töitä kantautua kotiinkin asti. Ainakin paperitöiden muodossa, ellei muutoin. Yrittäjänä saa kuitenkin tehdä itse omat päätöksensä, kuinka yritystään hoitaa ja vie eteenpäin. Joskin kaikki on tehtävä itse tai maksettava jollekulle asian suorittamisesta. Onkin hyvä miettiä, mitä kaikkea on järkevää tehdä itse ja mitä teettää ulkopuolisella.
Yrittäjyys Suomessa on tehty suhteellisen helpoksi aloittaa. Siihen riittää ilmoitus Patentti- ja Rekisterihallitukseen ja maksun maksaminen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi myös hakea starttirahaa ennen yrityksensä perustamista.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja
Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä on nimensä mukaisesti yksin yrittämässä. Hän voi palkata työntekijän yritykseensä, mutta päätökset hän tekee itse ja on myös vastuussa kaikesta. Se voi olla monelle juuri sopiva tyyli tehdä töitä mutta mahdollisesti luoda myös paineita.
Markkinointi on asia, jota hyvin usein väheksytään ja siihen ei kohdenneta varoja niin kuin ehkä kannattaisi. Sosiaalinen media toimii hyvänä tukena, mutta riittääkö se. Usein puskaradio on todella hyvä keino saada sanaa liikkeelle, mutta sekään ei loputtomiin auta. Asiakkaiden ja yrityksen soisi kohtaavan, jotta tulee yleiseen tietoon kyseisen palvelun tai tuotteen tarjolla olemisesta.
Yrittäjän verotus
Verotus on asia, joka saa monet yrittäjät kiristelemään hampaitaan. Veroja on monenlaisia ja niihin lohkeaa melko suuri osuus tuloista. Toiminimiyrittäjä maksaa ennakkoveroa sekä mahdollisesti arvonlisäveroa. Näiden kanssa avuksi kannattaa olla hyvä ja luotettava kirjanpitäjä, sillä vero- ja lakiviidakko on melko sekava ummikolle. Siinä tekee helposti virheitä, jotka voivat koitua kalliiksi.
Eri yritysmuodot pitävät sisällään erilaisia verotusmuotoja. Osakeyhtiössä asia toimii eri tavalla ja yhtiö maksaa tuloksestaan yhteisöveroa. Tässä voidaan soveltaa verosuunnittelua toisella tavalla kuin toiminimen kanssa on mahdollista. Osakeyhtiö tuo kuitenkin tullessaan monenlaista muuta ylimääräistä byrokratiaa. Harva selviytyy näistä kunnialla ilman ammattilaisen apua, ellei satu olemaan juuri sen alan ammattilainen itse.
Suurimmat kiitokset
Yrittäjyys Suomessa ei ole oikotie onneen
Yrittäjyys Suomessa on kova ja mahdollisesti kivinenkin tie. Se tietää pitkiä iltoja ja viikonloppuja yrityksen parissa. Se vaatii uusien ideoiden keksimistä, rohkeutta ja heittäytymiskykyäkin, jotta uskaltaa kokeilla erilaisia keinoja saavuttaa asiakkaita. Suomen yritykset tarvitsevat asiakkaita pärjätäkseen ja sen eteen on tehtävä aivan eri lailla töitä, että heidät tavoittaa ja saa vakuutettua ostamaankin vielä. Nykyään kilpailua alkaa olemaan monella alalla runsaasti ja siitä omasta tuotteesta on osattava innostua ja tartuttaa innostusta eteenpäin.
Nuorena 4H-yrittäjä on hieno keino kokeilla, miltä sellainen työnteon malli tuntuu. 4H auttaa asiassa ja tarjoaa yrityskoulutuksen paikallisesti. Yrittäjyydestä on mahdollista saada myös opintopisteitä opiskelua varten ja luonnollisesti tulojakin. Kaikki 13-28-vuotiaat nuoret voivat lähteä 4H-yrittäjyyteen mukaan kokeilemaan. Myös kevytyrittäyys on hyvä tie tähän ja nykyään onkin laskutuspalveluita, joiden kanssa pystyy helposti hoitamaa paperiasioita ja luottamaan siihen, että ne menevät oikein.